Strona główna » Jak zbierać nasiona ogórków?

Jak zbierać nasiona ogórków?

Okazuje się, że zbieranie nasion ogórków nie jest trudnym zadaniem. A dzięki temu możemy pozyskać swoją ulubioną odmianę. Najważniejsze jest jedno: nigdy nie powinno się zbierać nasion z ogórków oznaczonych symbolami F1 i F2. W ich przypadku mamy do czynienia z hybrydami, które miały dać jak najlepszy plon i efekt. Jeśli zasadzimy nasiona z takich ogórków, możemy osiągnąć zupełnie inny efekt niż zamierzamy i zebrać inne rośliny. W jaki sposób jednak pozyskać nasiona i jak je odpowiednio przechowywać?

Z jakich owoców pozyskujemy nasiona?

Ogórki powinny być dużej i jak najbardziej dojrzałe. Najlepiej też, by zmieniły już kolor na żółty, a sama szypułka stanie się sucha. Mamy z tym do czynienia przeważnie na przełomie sierpnia i września. Jest to najlepsza pora, by zacząć zbierać nasiona ogórka. Dobrze jest też sprawdzić krzew. Powinien być silny i zdrowy, co da nam nadzieję, że kolejny plon będzie równie obfity. Wielu ogrodników uznaje też, że dobrze byłoby, by owoc miał 4 komórki nasienne. Dzięki temu podobno nasiona mają dać więcej kwiatów żeńskich. Chcesz przeczytać więcej na temat hodowli ogórków, sprawdź https://poradnikogrodniczy.pl/ogorki.php.

Jak pozyskać nasiona z ogórka?

Kiedy mamy już dojrzałe, żółte owoce, możemy je zerwać. Następnie odcinamy ¼ końcówki ogórka od szypułki. Dzięki temu nowe owoce nie powinny być gorzkie lub będą mniej gorzkie od poprzednich. Dopiero wtedy można przekroić owoc i wyciągnąć z niego nasiona z komór. Najlepiej zrobić to z pomocą zwykłej łyżeczki.

Nasiona umieszczamy w szklanym naczyniu i dodajemy do niego trochę wody w razie potrzeby. Pojemnik zakrywamy gazą (możemy ją przymocować za pomocą gumki recepturki lub sznurka) i zostawiamy naczynie z nasionami na 2-3 dni, żeby nastąpił proces fermentacji. Co ciekawe, w podobny sposób postępuje się z nasionami pomidorów.

Czemu służy fermentacja nasion? Przede wszystkim dezynfekcji. Pozwala to na zmniejszenie wystąpienia pewnych chorób. Poza tym podczas tego procesu miąższ oddziela się od nasion, a błona wokół nich jest niszczona, co ułatwi kiełkowanie.

Gdy fermentacja dobiegnie końca, nasiona opadną na dno. Nie trzeba się też przejmować, jeśli pojawi się warstwa pleśni na powierzchni wody. Wystarczy ją zebrać i wyrzucić. Ważniejsze jest to, by nasiona nie przebywały w wodzie zbyt długo, bo zaczną kiełkować. Po upłynie tych 2-3 dni zalewamy wodą nasiona, mieszamy, całość przecedzamy i płuczemy na sitko.

Suszenie nasion

Następnym krokiem jest osuszenie nasion. Najlepiej robić to na powierzchni, do której się nie przykleją, np. na papierze do pieczenia. Złym pomysłem jest talerzyk czy ręcznik papierowy. Przyklejone nasiona ciężko jest oderwać bez ich uszkadzania.

W takim stanie pozostawiamy nasiona przez kolejne dni w pomieszczeniu, które jest dobrze wentylowane. Nie powinniśmy ich stawiać na słońcu np. na parapecie. Następnie wysuszone nasiona umieszczamy w kopercie i odpowiednio podpisujemy. Kolejna kwestią jest to, by odpowiednio je przechowywać.

Jak przechowywać nasiona ogórka?

Nasiona należy przechowywać w miejscu, gdzie wilgotność nie przekracza 60%, a temperatura mieści się w przedziale 10-18 stopniach C. Wyższe parametry mogą przyczynić się, że kiełkowanie będzie o wiele słabsze.

W taki sposób nasiona można przechowywać przez 6-8 lat. Przeważnie zaleca się, by je wysiewać dopiero po upływie 2-4 lat od momentu zebrania nasion. Dzięki temu będą o wiele lepiej kiełkować, a na roślinach pojawi się znacznie więcej kwiatów żeńskich. To pozwoli także na lepsze zbiory.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewięć − 4 =